Co myślicie na temat corocznego badania technicznego nowego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leszczu
    Classic
    • 2010
    • 4

Kinzi, misiu to było w sobotę :P
  • wars
    Classic
    • 2008
    • 13

Witam. Kupiłem nową Octavię z instalacją gazową montowaną w ASO. Normalnie nowe auto ma badanie techniczne ważne przez 3 lata, natomiast montaż gazu ogranicza to do przymusowego badania technicznego co roku, ale to badanie ma byc wykonane nie tylko do instalacji gazowej a dla całego auta (około 170 zł). Według mnie to czysty absurd ! Czy np podwozie trzeba częściej sprawdzać w samochodzie z instalacją gazową niż w samochodzie bez instalacji, skoro nowe auto ma ważny 'przegląd na trzy lata ??? Ponadto auto to jest objęte gwarancją producenta i instalacja musi być serwisowana co 15 kkm.
    Co o tym sądzicie ? Właśnie dzisiaj pani w wydziale komunikacji ograniczyła datę badania technicznego do roku dla w/w Octavii
    1.6 MPI + LPG

Komentarz

• liroyek
      Rider
      • 2008
      • 620

wg mnie to tylko zapychanie kieszeni przeciez skoro jezdze na przeglady gwarancyjne to oni powinni brac to pod uwage i wtedy np wbijac pieczatke za 30 zl

no coz to tylko polska dymaja nas na kazdym kroku
      Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
      bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
      http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
      Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• wars
        Classic
        • 2008
        • 13

Następny bubel w przepisach
        1.6 MPI + LPG

Komentarz

• Woytas
          Rider
          • 2008
          • 279

To prawdziwe zdzierstwo... skok na kase.
          A ja mam autko z LPG od poczatku września i w dowodzie 3 lata spokoju - następny przegląd w 2011. Ktoś cos przegapił? :lol:

Komentarz

• liroyek
            Rider
            • 2008
            • 620

Woytas

a byles juz w wydziale komunikacji wbic LPG do dowodu ??
            Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
            bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
            http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
            Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• Woytas
              Rider
              • 2008
              • 279

Ale jak rejestrowałem autko to bylo mowione ze kupuje z LPG. W papierach jak byk widniało ze z gazem.
              Ale moze faktycznie urzedniczkom trzeba osobiscie wyraznie powiedziec duzymi literami ze mam autko z gazem dopiero jak je juz mam.
              A co bedzie jak nie zglosze?

Komentarz

• Ziomal
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 5841
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Woytas
                Ale jak rejestrowałem autko to bylo mowione ze kupuje z LPG. W papierach jak byk widniało ze z gazem.
                Ale moze faktycznie urzedniczkom trzeba osobiscie wyraznie powiedziec duzymi literami ze mam autko z gazem dopiero jak je juz mam.
                A co bedzie jak nie zglosze?
                Mogą zabrać Ci dowód , każda zmiana typu hak , gaz musi być odnotowana w dowodzie.
                Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Woytas
                  Rider
                  • 2008
                  • 279

Ehh a myslalem ze myslą i czytają ludzie w urzedzie.
                  Jaki problem mając papiery do rejestracji i info ze z gazem wbic to do nowego dowodu? Dobrze ze watek przeczytalem bo bym nadal nie sprawdzil czy gaz jest wpisany

Trudno, podjade w wolenj chwili.... A o termin przeglądu bede walczyć jak lew :!:
                  przegląda serwis to po co dublowac?

Pozdrawiam

Komentarz

• Ziomal
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 5841
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Woytas, pamiętaj o fakturze zakupu.

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Woytas
                      Rider
                      • 2008
                      • 279

Dokumenty zakupu samochodu to jak wlasny akt urodzenia czy dowód osobisty! :P
                      Do urzedu zawsze z papierami, nawet jak po maly dorbiazg, bo przy okazji cos moze byc potrzebne.............

Komentarz

• 4kwiatek
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 228

Hi....

W moim przypadku mam wbity gaz do dowodu i badanie za 3 lata. Podstawą do takiego wpisu było że jest to "gaz fabryczny". Sprawą zajmowało się 2 urzędników - więc raczej się nie pomylili . Zwróćcie uwagę że np w Volvo z fabryki wyjezdzają auta z homologacją bi-fuel. Może per analogiam ? .
                        Kwiatek...

Komentarz

• satoot
                          Rider
                          • 2008
                          • 525

Zamieszczone przez 4kwiatek
                          W moim przypadku mam wbity gaz do dowodu i badanie za 3 lata.
                          Sprawą zajmowało się 2 urzędników - więc raczej się nie pomylili
                          Głupota urzędnicza w naszym kraju jak widać jest przypadłością zbiorową, a podany przykład dwóch urzędników jest dowodem na to, że nieszczęścia chodzą parami.

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

A nowe auto sprowadzone do Polski jak ?? Tak samo przeglad co roku :lol:
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• czernobyl
                              L&K
                              • 2008
                              • 1276
                              • Octavia III (5E3)
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

przepisy stanowią, że z LPG robisz przegląd co roku, nawet jeśli auto jest nowe. a policjant ma prawo zabrać Ci dowód i skierować na przegląd również w przypadku błędnie określonego terminu przeglądu

Komentarz

• 4kwiatek
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 228

Hi...

Zamieszczone przez czernobyl
                                przepisy stanowią, że z LPG robisz przegląd co roku, nawet jeśli auto jest nowe. a policjant ma prawo zabrać Ci dowód i skierować na przegląd również w przypadku błędnie określonego terminu przeglądu
                                Gdyby to była prawda to oznacza też że mogę się domagać odszkodowania od urzędnika za pozbawienie mnie możliwości korzystania z mojej własności w wyniku błędu urzędnika . Jutro jestem w KWP - zapytam się. Ja jednak myślę że złe określenie nie jest podstawą do zabrania dowodu. Nie wykonanie badań w okresie roku jest podstawą do zabrania dowodu. Termin okreslony w dowodzie jest tzw "ostatnim terminem". Zdarzało mi się kilkakrotnie robić badania wcześniej niż wynikało z terminu w dowodzie (kupiłem auto w wakacje i nie pasowało mi). Co ciekawe - zależnie od diagnosty - wpisywano mi termin - ostatni + 12 miesięcy, lub "termin obecnego badania + 12 miesięcy). NIGDY nie kwestionowano tych wpisów.
                                Kwiatek...

Komentarz

• Misiekoctavia
                                  Elegance
                                  • 2005
                                  • 891

A ja mysle, ze to tak wcale do konca bezsensu niejest.
                                  Zacznijmy od tego, ze moze zwolnienie nowego auta z badania technicznego do 3 lat niejest chyba do konca sluszne bo przeciez jeden kierowca moze w tym okresie zrobic 50kkm a inny 300kkm jak np. moj znajomy, ktory robi ok. 100kkm rocznie.
                                  I niekoniecznie takie auto moze trafiac do ASO na przeglady okresowe, albo choc do tego pana przyslowiowego Czesia.
                                  To samo moze byc z gazem, skad pewnosc, ze auto trafia na przeglady okresowe w ASO.

Byc moze przesadzam i sa to skrajne przypadki, nieliczne no ale moga sie zdarzyc

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 1594
                                    • Superb II (3T4)

Ja jednak myślę że złe określenie nie jest podstawą do zabrania dowodu.

4kwiatek, i tutaj niestety się mylisz :roll:

Polecam lekturę Prawa o Ruchu Drogowym Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:
                                    .....

2) stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie lub termin badania nie został wyznaczony prawidłowo;

A coroczny przegląd reguluje art 81 PoRD a dokładniej 81 pkt 4

4. Okresowe badanie techniczne samochodu osobowego, samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, motocykla lub przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, następnie przed upływem 2 lat od dnia przeprowadzenia badania, a potem corocznie. Nie dotyczy to pojazdu przewożącego towary niebezpieczne, taksówki osobowej, pojazdu samochodowego konstrukcyjnie przeznaczonego do przewozu osób w liczbie od 5 do 9, wykorzystywanego do zarobkowego transportu drogowego osób, pojazdu marki "SAM", pojazdu zasilanego gazem, pojazdu uprzywilejowanego oraz pojazdu używanego do nauki jazdy lub egzaminu państwowego, które podlegają corocznym badaniom technicznym
                                    NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                    PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                    BYŁA TEŻ CEGA
                                    A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                                    MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• 4kwiatek
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 228

Hi...

Zamieszczone przez WIELKIBONGO
                                      Ja jednak myślę że złe określenie nie jest podstawą do zabrania dowodu.

4kwiatek, i tutaj niestety się mylisz :roll:

Polecam lekturę Prawa o Ruchu Drogowym Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:
                                      .....

2) stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie lub termin badania nie został wyznaczony prawidłowo;

A coroczny przegląd reguluje art 81 PoRD a dokładniej 81 pkt 4

4. Okresowe badanie techniczne samochodu osobowego, samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, motocykla lub przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, następnie przed upływem 2 lat od dnia przeprowadzenia badania, a potem corocznie. Nie dotyczy to pojazdu przewożącego towary niebezpieczne, taksówki osobowej, pojazdu samochodowego konstrukcyjnie przeznaczonego do przewozu osób w liczbie od 5 do 9, wykorzystywanego do zarobkowego transportu drogowego osób, pojazdu marki "SAM", pojazdu zasilanego gazem, pojazdu uprzywilejowanego oraz pojazdu używanego do nauki jazdy lub egzaminu państwowego, które podlegają corocznym badaniom technicznym
                                      Dzięki . Widzę że z samego źródła . Tym razem nie chciało mi się samemu szukać po ustawach (tym bardziej że ta to akurat nie moja działka). Czy coś z tym zrobię ? Czas leci tak szybko że pewnie i tak doczeka auto do pierwszego przeglądu. A swoją drogą - ciekawe jakby urzędnicy zareagowali na wezwanie do odszkodowania za popełniony błąd ?

Inna sprawa że słyszałem o jeszcze kilku takich przypadkach w Trojmiescie. Własnie przy autach z fabrycznym gazem.
                                      Kwiatek...

Komentarz

• Ziomal
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 5841
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

WIELKIBONGO, czyli dobrze pisałem ,że Policja może zabrać dowód :?: :szeroki_usmiech

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 1594
                                          • Superb II (3T4)

Ziomal, w 100% masz rację :szeroki_usmiech
                                          NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                          PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                          BYŁA TEŻ CEGA
                                          A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                                          MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• wars
                                            Classic
                                            • 2008
                                            • 13

zostaje płakać i płacić co roku za pseudo badanie techniczne, podejrzewam że nawet gości nawet dobrze nie spojrzy na auto, a w szczególności nie dotknie instalacji gazowej
                                            1.6 MPI + LPG

Komentarz

• Adrian
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 662
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

A kuchenki gazowe albo instalacje to co ile macie sprawdzane co roku czy co trzy bo nowo postawione?? To też kuchenka tylko na kółkach.
                                              PerfectService by DGW
                                              Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
                                              Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
                                              Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• 4kwiatek
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 228

Hi...
                                                Zamieszczone przez Ziomal
                                                WIELKIBONGO, czyli dobrze pisałem ,że Policja może zabrać dowód :?: :szeroki_usmiech
                                                Panowie - myslalem ze to jakiś wyjątek - ale mam potwierdzenie od kolejnych osob z innych wydzialow komunikacji ze wpisują przy fabrycznej instalacji 3 lata do pierwszego badania. I co ciekawe - nie jest to praktyka od dzisiaj. Zaczynam podejrzewać że wpis i skrócenie czasu do badania przy zainstalowanej instalacji gazowej dotyczy instalacji zamontowanej przez wlasciciela auta a nie "będącej na wyposażeniu fabrycznym".
                                                Kwiatek...

Komentarz

• wars
                                                  Classic
                                                  • 2008
                                                  • 13

To może urzędnicy w Kaliszu są niedoinformowani i tak mi wbili. Gdzie można zadzwonić żeby na 100% wyjaśnić tą sprawę ???
                                                  1.6 MPI + LPG

Komentarz

Pracuję...